Вставка зображень в HTML

 

Додавання зображення

Щоб додати зображення на веб-сторінку використовується тег <img>, атрибут src якого визначає адресу графічного файлу. Загальний синтаксис додавання зображення наступний.

<img src="<адрес>" alt="<альтернативний текст>">

Обидва атрибута src і alt є обов'язковими.

Атрибут src задає шлях до графічного файлу, для його вказівки можна використовувати як абсолютний, так і відносний адресу. 

Як визначити шлях до зображення для розміщення його на веб-сторінці? Як приклад візьмемо файл з ім'ям target.png, який зберігається в папці images кореня сайту.

  • https://example.ua/images/target.png - якщо адреса починається з протоколу (http: // або https: //), то мова йде про абсолютну адресу. Зображення завжди буде завантажуватися із зазначеної адреси в Інтернеті, навіть при збереженні веб-сторінки на локальний комп'ютер.
  • //example.ua/images/target.png - це абсолютна адреса зображення без вказівки протоколу. Браузер самостійно підставить потрібний протокол, на якому працює сайт (http: // або https: //). Такого роду адреси не працюють на локальних веб-сторінках, а тільки в Інтернеті під управлінням веб-сервера.
  • /images/target.png - якщо на початку адреси є коса риска (/), це означає, що папка images розташовується в корені сайту. Одна папка може бути вкладена в іншу, тому шлях може збільшитися. Наприклад, /project/images/target.png означає, що папка assets розташовується в корені сайту, в ній зберігається папка images, всередині якої розташований файл target.png
  •  ../images/target.png - дві точки з косою рисою на початку адреси (../) говорять про те, що папка з зображенням знаходиться на рівень вище в структурі папок щодо HTML-документа. На рис. 1 показаний файл source.html, в який потрібно вставити малюнок target.png.

images / target.png - Ім'я папки без всяких точок на початку адреси повідомляє, що HTML-документ і папка з зображенням знаходяться на одному рівні 

target.png - єдине ім'я файлу говорить про те, що зображення і веб-сторінка розташовуються в одному місці

Альтернативний текст

Альтернативний текст є важливою частиною зображень і призначений для людей зі слабким зором, які не можуть розгледіти картинки і отримують інформацію з сайту за допомогою слуху. Спеціальні екранні рідери зачитують текст з сайту, а замість зображень вимовляють текст, записаний в атрибуті alt. У звичайних браузерах вміст alt показується тільки в разі, коли картинки з яких-небудь причин не відображаються на веб-сторінці.

Атрибут alt повинен описувати вміст зображення, а в разі, якщо картинка виконує декоративну функцію і не несе будь-якого змістовного сенсу, то залишаємо alt порожнім:

Приклад 2. Використання alt

Якщо для зображень потрібно видима підказка, то слід скористатися глобальним атрибутом title, який можна додавати до будь-якого елементу, а не тільки до картинок. При наведенні курсора на зображення з'явиться текст, що містить значення атрибута title:

Зміна розмірів малюнка

Для зміни розмірів малюнка у елемента <img> передбачені атрибути width (ширина) і height (висота). Як значення використовуються пікселі або відсотки. У прикладі  показано додавання цих атрибутів до <img>:

Атрибути width і height не є обов'язковими, після завантаження зображення браузер самостійно встановить його вихідний розмір. В основному ці атрибути застосовуються в наступних цілях:
  • зарезервувати місце під картинку;
  • зменшити розмір великих фотографій;
  • поліпшити якість зображення для дисплеїв Retina, які відрізняються високою щільністю пікселів і деталізацією зображень.
Атрибути width і height не обов'язково повинні йти разом. Якщо якийсь із цих атрибутів не вказано, то браузер самостійно підставить потрібне значення виходячи з пропорцій зображення.
Крім пікселів в якості розмірів допустимо використовувати відсотковий запис. В такому випадку ширина задається щодо батьківського елементу.

<img src="img/square.png" alt="" width="100%">



Завдання  № 1. Вирівнювання зображень

1. В мережі Інтернет знайти зображення квітів у форматі .jpg, зберегти на локальний диск у свою папку. Перейменувати файл з квітами у kvitu.jpg. Запустіть програму редактору коду і ввести наступний HTML код:

<HTML>
<TITLEВирівнювання зображень </TITLE>
<BODYВирівнювання <img src="kvitu.jpg" align="top"по верхньому краю
<Р> Вирівнювання  по <IMG SRC= "kvitu.jpg" ALIGN="BASELINE">базовій лінії
</BODY>
</HTML>
2. Зберегти файл та  переглянути в браузері результат.

Завдання  № 2. Задання розмірів зображень

1. Запуститиь програму редактору коду і ввести наступний HTML код:

<html>
<head>
<meta charset="utf-8">
    <title> Задання розмірів зображень  </title>
</head>
<body>
    <img src ="https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/03/Vulpes_vulpes_laying_in_snow.jpg/330px-Vulpes_vulpes_laying_in_snow.jpg"  width="300">
    <img src ="https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/03/Vulpes_vulpes_laying_in_snow.jpg/330px-Vulpes_vulpes_laying_in_snow.jpg"  width="75">
    <img src ="https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/03/Vulpes_vulpes_laying_in_snow.jpg/330px-Vulpes_vulpes_laying_in_snow.jpg" >
</body>
</html>  

Завдання № 3. Використання параметрів HSPACE і VSPACE

1.   Знайти в мережі  зображення лисиці, зберегти у свою папку під іменем fox.jpgЗапустити програму редактору коду і ввести  наступний HTML-код:

<html>
<head>
<meta charset="utf-8">
    <title> Використання параметрів HSPACE і VSPACE </title>
</head>
<body>
    <img src ="fox.jpg" align = "left" hspace = "20" vspace= "20" alt="">

Лисиця - одна з популярних героїнь дитячих казок. Вона струнка, витончена, у неї подовжений тулуб  на невисоких ногах. З усієї її загальної довжини приблизно 40% припадає на пухнастий хвіст. Дивно добре пристосувалася вона до самих різних рівням, але більше інших любить відкриті місця з невеликим лісом, ярами, пагорбами, уникає лише глухої тайги і пустель.
Лисиця дуже моторна, звичайна манера її пересування - некваплива рисця. Лисиця - чудовий мисливець: Крім спостережливості та кмітливості, у неї відмінна зорова пам'ять, гарний нюх і гострий слух

</ body>
</ html>

Завдання № 4. Використання параметру BORDER

1.     Запустити програму редактору коду і ввести  наступний HTML-код:
<html>
<head>
<meta charset="utf-8">
    <title> зображення в рамці  </title>
</head>
<body>

<img src ="https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/03/Vulpes_vulpes_laying_in_snow.jpg/330px-Vulpes_vulpes_laying_in_snow.jpg" >

<img src = "https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/03/Vulpes_vulpes_laying_in_snow.jpg/330px-Vulpes_vulpes_laying_in_snow.jpg" border ="1">

<img src = "https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/03/Vulpes_vulpes_laying_in_snow.jpg/330px-Vulpes_vulpes_laying_in_snow.jpg" border ="5">

<img src ="https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/03/Vulpes_vulpes_laying_in_snow.jpg/330px-Vulpes_vulpes_laying_in_snow.jpg" border = "10">

</ body>

</ html>

Завдання № 4. Альтернативний текст

1. Доповнити попереднє завдання для тегу img  атрибутом alt - альтернативним текстом, що роз'яснює суть картинки

Завдання №5. Породи собак

  1. Створити у свої папці папку проекту dog, в папці dog  створити файл index.html та папку   img. В папку  img  з мережі інтрнет   помістити   зображення порід собак в форматах .jpg або .png. В файлі index.html на сторінці розмістити  заголовок 1 рівня "Породи собак". У заголовках 2 рівня розмістити назву породи собаки, опис породи та  фотографію породи.
  2. Після формування вмісту сторінки створити перелік посилань на породи собак після заголовку 1 рівня і якоря в для цих посилань в заголовках 2 рівня по тексту

Завдання №6. Улюблена казка

1. Створити сторінку з улюбленою дитячою казкою та проілюструвати її зображеннями

Завдання №7

1. Вірус пошкодив код вихідного файлу,  потрібно  його відновити, зкопіюйте собі  у робочу папку  пошкодженй  файл, та виправте помилки:
результат має бути таким:

Завдання 8

виправити помилки у коді:

See the Pen img-html-виправити помилки by kravets (@raisa69) on CodePen.


  1.  Заповнити пусті поля відповідними атрибутами:
2.  Заповнити  пусті поля відповідними атрибутами, при умові що  зображення знаходиться у папці img

Виконайте інтерактивне завдання за посиланням Розмітка тексту

Нові Старіші